Discoeclair och klassisk eclair

Discoeclair och klassisk eclair
Foto: TV4
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger

Discoeclair och klassisk eclair

16 ingredienser

Två sorters eclair - en klassisk fylld med mörk chokladkräm toppad med vit choklad och färgat strössel samt en discovariant fylld med kolakräm toppad med karamelliserade popcorn.

Ingredienser

portioner stycken

Eclair

  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 125 g smör
  • 0,51 tsk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 ägg

Chokladfyllning (klassisk)

  • 2 dl grädde, till chokladen
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl grädde, att vispa

Dulce de leche-fyllning (Disco)

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 burk dulce de leche
  • 0,5 dl grädde

Garnering

  • 200 g mörk choklad, smält
  • 100 g vit bakchoklad, smält
  • popcorn, karamelliserade (se tips)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft..
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Blanda i socker, mjölk, salt och vatten. Låt det koka upp.
  4. Lägg till mjölet och blanda kraftigt med en träslev, det kommer bli torrt.
  5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
  6. Lägg över smeten i en spritspåse och spritsa ut längder, ca 10 cm långa på ett bakplåtspapper.
  7. Grädda i ugnen i ca 15 minuter, se till att de är genomgräddade annars sjunker de ihop.
  8. När bakelserna är klara och har svalnat helt, fyll på med fyllning från underdelen (gör ett jack/snitt med en kniv) av kakan med en sprits.

Chokladfyllning

  1. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt grädden och rör till en jämn blandning. Häll över i en annan bunke och låt svalna.
  2. Vispa grädden fluffig.
  3. När chokladblandningen svalnat, tillsätt den vispade grädde och vänd runt. Lägg i en spritspåse med tyll. Lägg i kylen.
  4. Fyll hälften av eclairerna med chokladkrämen.

Dulce de leche-fyllning

  1. Blanda ihop fyllningen med handvisp.
  2. Lägg i en spritspåse med en smal tyll. Fyll de resterande eclairerna med krämen.

Garnering

  1. Lägg den smälta mörka chokladen i en djup tallrik. Doppa eclairernas ovansida i chokladen. Toppa discovarianten med popcorn. Och ringla smält vit choklad och strö färgat strössel över den med chokladfyllning.